ZFS Voordelen

V

Uniek filesysteem

ZFS is een nieuw soort filesystem wat onder andere bied: Eenvoudig beheer, end-to-end data integriteit, immense schaalbaarheid. ZFS is niet een verbetering van bestaande technologie, maar een fundamentele nieuwe benadering van data managament. ZFS is een storage systeem wat de complexiteit bij de bron heeft verwijderd en is zeer gebruiksvriendelijk.

Pooled storage

ZFS maakt gebruik van een pooled storage model, dat het concept van volumes en bijbehorende problemen met partitioneren, provisioning en bandbreedte elimineert. Duizenden filesystems kunnen gebruik maken van dezelfde storage pool, de gecombineerde bandbreedte van alle devices is beschikbaar voor alle filesystems tegelijkertijd.

Consistent-on-disk

Alle bewerkingen zijn copy-on-write, waardoor de data on-disk altijd integer is. Fsck(1M) is niet nodig op een ZFS filesystem. Alle datablokken hebben een checksumm tegen data corruptie en de data is self-healing in replicatie (mirror of RAID) configuraties. Als een kopie is beschadigd, detecteert ZFS dit en gebruikt een andere kopie om het te repareren.

Raid-Z

ZFS introduceert een nieuwe vorm van data replicatie, RAID-Z. Het lijkt op RAID 5, maar gebruikt een variabele stripe om het probleem met RAID 5 stripe corruptie te voorkomen. Alle RAID-Z schrijf bewerkingen worden over de gehele stripe geschreven. ZFS kan uitermate goed worden gebruikt in combinatie met goedkope SATA of SAS disks.

Disk Scrubbing

ZFS heeft een optie disk scrubbing. Net als bij ECC memory scrubbing, is het concept om alle fouten in data te detecteren terwijl deze nog te corrigeren zijn. Een scrub gaat over de gehele storage pool om alle kopieen van elk blok te lezen, valideert het met een 256-bit checksum en repareert het indien nodig. Dit gebeurt terwijl de storale pool live en in produktie is.

I/O

ZFS heeft een pipelined I/O engine, vergelijkbaar met CPU pipelines. The pipeline opereert aan de hand van I/O dependy grahps en levert scoreboarding, priority, deadline scheduling, out-of-order issue en I/O aggregation. I/O loads die andere filesystems op de knieen krijgen worden eenvoudig afgehandeld door ZFS I/O pipeline.